סיכום מאמר אקדמי הוא תהליך מרכזי וחשוב, בין אם מדובר בסיכום מאמר לצורך ביצוע מטלה אקדמית או למידה למבחן, ובין אם מדובר על שימוש במידע כחלק מעבודת מחקר גדולה יותר. לפניכם השלבים המומלצים ליצירת סיכום ממצה ואיכותי למאמר אקדמי.
שלב ראשון: בחירת המאמר
שלב זה חשוב על מנת להימנע מהשקעת משאבים מיותרים (כמובן שאם התבקשתם להשתמש במאמרים ספציפיים, שלב זה פחות רלוונטי). במידה ובחירת המאמרים ניתנת לשיקול דעתכם, כדי לבחור מאמרים מתאימים, השלב הראשון הוא קריאת תקציר המאמר (abstract). תקציר מאמר אקדמי בנוי בדרך כלל על פי פורמט קבוע. תחילה מתואר במשפט או שניים מהו הנושא הרחב שבו עוסק המאמר. לאחר מכן מתואר רציונאל המחקר, שהוא בדרך כלל הפער המחקרי או הבעיה המחקרית שעליהם המחקר המתואר במאמר מנסה לענות. לאחר מכן, מתוארת באופן כללי שיטת המחקר, ואחריה הממצאים, מסקנות, והשלכות כלליות יותר של ממצאי המחקר. התקציר של מאמרים אקדמיים על פי רוב הוא כ-150-200 מילים בלבד (עקב הכללים לניסוח תקצירים של מאמרים לפרסום). על כן, קריאת התקציר מאפשרת הבנה טובה של המחקר המתואר במאמר.
שלב שני: קריאת המאמר
לא ניתן לסכם בצורה טובה מאמר אקדמי מבלי לקרוא את כולו, לפחות פעם אחת. במהלך קריאת המאמר, ההמלצה היא לקרוא את המאמר כולו ברצף, מבלי להתעכב יותר מדי על דברים שאינם ברורים במלואם. כמובן שאם אתם נתקלים במילים שאינכם מבינים (לדוגמא, מילה לא מוכרת באנגלית), כדאי לתרגם אותן תוך כדי הקריאה. עם זאת בשלב זה אין צורך להתעכב ולהתעמק בהבנת המשמעות המלאה של כל משפט. הסיבה לכך היא פשוטה: ייתכן שהנושא שעליו מדובר כעת אינו משמעותי במיוחד להבנת המאמר כולו. לדוגמא, ייתכן שאתם קוראים עכשיו חלק העוסק במסגרת התיאורטית הרחבה של המחקר, ומתואר הרקע ההיסטורי של התפתחות התיאוריה הרלוונטית. מה שרלוונטי עבורכם כעת הוא הבנת התיאוריה הנוכחית ולא הרקע ההיסטורי שלה, ולכן אין סיבה להתעכב על כך. רק בסיומה של הקריאה, תוכלו לדעת אילו מהנושאים שתוארו במאמר הם החשובים ביותר לסיכומו. לכן, קראו את המאמר ברצף, ותוך כדי הקריאה סמנו את הנושאים או המשפטים שנראים לכם החשובים ביותר.
שלב שלישי: הבנת מטרת סיכום מאמר
לאחר שקראתם לפחות פעם אחת את המאמר כולו, ניתן להתחיל לסכם אותו. סיכום מאמר טוב הוא סיכום שקודם כל מכוון למטרת השימוש בו, ולכן וודאו שאתם יודעים מהי. למשל, ייתכן שאתם צריכים לסכם את המאמר מפני שאתם נדרשים להגיש מטלה בקורס מסוים הכוללת שאלות על המאמר. במקרה זה, וודאו שאתם יודעים מראש מה הן השאלות, והשתדלו גם להתייחס לנושאים אלה. אפשרות נוספת היא שאתם מעוניינים בסיכום המאמר לצורך יצירת סקירת ספרות אקדמית לעבודת המחקר שלכם, והסיכום צריך להתאים לכך.
שלב רביעי: הסיכום
כתיבת סיכום המאמר צריכה לכלול התייחסות לכל הנושאים החשובים במאמר, כאשר בדרך כלל קיימת במאמרים אקדמיים חלוקה קבועה. בתחילת המאמר מוצג המבוא (Introduction) ובו קיימת במרבית המקרים סקירת הספרות הרלוונטית (literature review). לאחר מכן מוצגת שיטת המחקר (methodology), אחריה הממצאים (results) ואחריהם דיון וסיכום (discussion/summary). פורמט זה עשוי להשתנות מעט בין מאמרים שונים, אך על פי רוב, זהו מבנה השלד העיקרי. ניתן להתחיל את הסיכום בתיאור כללי של המחקר, ולאחר מכן לחלק אותו על פי הנושאים השונים של המאמר. בכל אחד מנושאים אלה, ניתן להסביר במילים שלכם ובקצרה, במה הוא עוסק או מה מתואר בחלק זה. לאחר מכן, אפשר להרחיב בהתאם לנושאים אותם סימנתם לעצמכם, בקריאה הראשונית של המאמר.
קראת אתם המדריך ועדיין אתם רוצים שמישהו מקצועי יסכם לכם את המאמר? פנו אלינו בכתובת summaries@textify.co.il או באמצעות הטופס: