סקירת ספרות היא חלק נכבד מכתיבת עבודה ובאופן כללי, ממהמסלול שאתם עוברים עד קבלת התואר. במאמר זה ננסה להרגיע קצת ולהסביר לכם צעד אחר צעד כיצד לכתוב סקירת ספרות ואפילו די בקלות
אז מה זו בכלל סקירת ספרות?
הספרות, במקרה הזה, מוגדרת כאוסף של כל הפרסומים האקדמיים הקיימים בנושא אותו בחרתם להכנת העבודה. זה אומר בעיקר: ספרים, מאמרים, תיזות וניירות מכנסים למיניהם, כאשר בדרך כלל ישנן העבודות המוקדמות, המרכזיות ורבות ההשפעה, כשעל בסיסן נכתבו המחקרים המאוחרים יותר. ניתן לומר שהספרות בנושא היא למעשה מעין רשת של עבודות אקדמיות שמתכתבות אחת עם השנייה, וכאשר תתחילו לכתוב את הסקירה שלכם, תתוודעו לקשרים בין העבודות ותתחילו להבין היכן לשלב את הרעיונות המקוריים שיעלו במוחכם במהלך הכתיבה.
כדאי להתייחס לסקירת ספרות כמו אל כתיבת סיפור. כזה שיש לו התחלה, אמצע וסוף. יש סקירות ספרות שתוכלו ממש לטבוע בים של פרסומים שיצאו על הנושא ועבורן תצטרכו לדעת להוציא את העיקר מהטפל; ולעומת זאת, יש סקירות ספרות שבהן תצליחו להעלות בחכתכם רק מספר פרסומים מצומצם.
למה זה חשוב?
בראש ובראשונה, סקירת ספרות עוזרת להבין יותר את נושא העבודה. על הדרך היא גם מסייעת לפתח רעיונות ותיאוריות אותן תוכלו לבטא בעבודה עצמה. ומטרה נוספת ולא פחות חשובה – היא גם מאפשרת לכם להפגין בפני מנחה העבודה את הידע שרכשתם במהלך הכתיבה על הנושא.
שלב ראשון – לאסוף, להעריך ולבחור את הספרות
התחילו במציאת שאלת מחקר ועל פיה צאו לחפש את המקורות האקדמיים שיעזרו לכם לבחון אותה. שאלת מחקר של עבודה אקדמית (לא מחקר או תיזה), היא שאלה שניתן לענות עליה ושמתבססת על חומר קיים.
את החומר הנחוץ לכם לסקירת הספרות חפשו בעזרת מילות מפתח וציטוטים המתייחסים לנושא שבחרתם. אם אתם נתקלים בשמות שחוזרים ועולים בכל פעם מחדש, חפשו אותם. הם יהיו חיוניים לעבודה שלכם. כמו כן, הכירו את Google Scholar, תוכלו להיעזר בו בחיפוש ציטוטים. ככל שמקור מסוים צוטט יותר פעמים, ההשפעה שלו על התחום גבוהה יותר.
בנוסף, בכל ספריה אוניברסיטאית יש מאגר של כתבי עת שבו תוכלו לחפש באופן יזום. אם אתם מוצאים מאמרים או ספרים רלוונטיים, בדקו את הביבליוגרפיה שלהם. סבירות גבוהה שגם שם תמצאו שמות של חוקרים או פרסומים שיעזרו לכם.
מכיוון שלא תצליחו לקרוא את כל החומר בנושא (אל תדאגו, אף אחד לא מצליח, זה לא רק אתם…), התמקדו בתקציר המאמר (Abstract), כדי להעריך עד כמה המאמר חשוב לסקירה שלכם. התחילו את תהליך כתיבת הספרות כבר בשלב הזה וכתבו לעצמכם הערות לגבי כל מקור ומקור שבחרתם.
שלב שני – קשרים ותמות
שלב זה מיועד לעזור לכם לבנות את סקירת הספרות ולהסביר כיצד והיכן העבודה שלכם יכולה לתרום לידע הקיים.
במהלך קריאת הספרות, שימו לב האם ישנן תיאוריות או מחקרים ששינו את פני התחום. נסו גם לזהות את הקשרים בין המקורות וחפשו מגמות, תבניות ושאלות שחוזרות על עצמן. כמו כן, חפשו גם היכן המקורות אינם מסכימים ביניהם ומהם הקונפליקטים שמתגלים.
שלב שלישי – כתיבת הסקירה עצמה
כמו כל טקסט אקדמי, יש לכתוב את סקירת הספרות שלכם על פי הסדר הבא: הקדמה – שצריכה לתת רקע לסקירה; גוף הסקירה עצמו שצריך להיות מחולק לנושאים ותתי-נושאים ולפרט נקודות מרכזיות ומסקנות שצריכות לכלול ממצאים ופרשנות שלכם מהספרות.
ההמלצה שלנו היא לכתוב את סקירת הספרות כשאתם מדמיינים מולכם אדם שאין לו מושג ירוק בתחום והמשימה שלכם היא להסביר לו אותו, כך שיבין. אל תחששו מזה שמי שקורא את העבודה שלכם הוא המנחה, שסביר שהוא בעל ידע רב משלכם, לפחות בנושא העבודה. צאו מנקודת הנחה שגם המומחים הגדולים ביותר ישמחו להחכים ולקרוא חידושים בתחום ואת התובנות שלכם לגביו.
קראתם את כל המאמר ובכל זאת אתם מרגישים שאתם צריכים עזרה בכתיבת סקירת ספרות? מוזמנים להיעזר בשירותי כתיבת הסקירת ספרות שלנו.